• De Bandzetter

  bandzetter,ingekast boek,uitgaafbanden

   

   

  e bandzetter is een manier voor het maken van een boek waarbij het boekblok en de boekband afzonderlijk gemaakt worden en achteraf worden samengevoegd. De boekband is van karton met een inlegrug. Dit geheel wordt met het bekledingsmateriaal aan elkaar verbonden. De kaft heeft een overstekende rand ten opzichte van de boekband. Het boek kan afgewerkt worden met een rechte of een ronde rug. Het boekblok wordt gelumbecht (garenloze binding) of genaaid. Het naaien kan zowel op touw als op lint gebeuren. Het is een manier van binden die snel is en vele mogelijkheden biedt. De omslag kan bekleed zijn met papier, linnen, balacron, buckram, tyvek en zelfs leder en verwerkt worden tot een volle band papier, linnen, leder of een halve band (linnen of leder) met versterkte hoek of een quarter band.

   

  Lees meer...

 • De Karolingische Boekband

   FA089-D.jpg

  eze stijl was in gebruik in West – Europa van de 8ste tot de 12de eeuw n.C. Het geconstrueerde boek is gemaakt volgens de beschrijvingen van de handleiding ‘Westerse boekbindtechnieken van de Middeleeuwen tot heden, een handleiding voor het maken van boekmodellen door Peter Goddijn[1]. Hieronder worden enkele  resultaten getoond van de Karolingische band. Onderling kunnen de Karolingische banden veel verschillen. Een uitgebreidere zeer wetenschappelijke studie van de constructie van de Karolingische bindingsstijl kan gevonden worden in het andere referentiewerk  “The Archeology of Medieval Bookbinding” by J.A. Szirmai[2] 

   

  Lees meer...

 • De Gotische Band

  gotische band gotische band

   e Gotische Band (ook wel kloosterband genoemd -  eng: monastic binding -  fr: reliure monstique -  de: klostereinband) is een zeer oude bindingswijze van vóór de 15de eeuw. Het is een zeer stevige bindingswijze met opliggende ribben. Het boek wordt genaaid op touwen die op de rug liggen en die door houten platten geregen worden. De gotische band wordt bekleed met kalfsleder, varkensleder of schaapsvel. De meeste boeken zijn voorzien van klampsluitingen en soms van klavieren. 

  Lees meer...