• Nieuws


  FA096-R.jpg


  estauratie van een perkamenten boekband

   

  Na het bewerken zoals het wassen van de kaft en het verstevigen van de hoeken, het vastzetten van de unieke kapitalen en verstevigen van de rug schittert het boek terug. Het is uitgegeven in Venetia 1638 in het Italiaans met de titel 'Della Gverra Di fiandra, defcritta dal Cardinal Bentivoglio, Deel I (De oorlog van Vlaanderen beschreven door Kardinaal Bentivoglio deel I). Het bevat op de binnenkant van de cover een ex. libris Henr. al Blake MD. met een titelschild:  Virtus Sola Nobilitat (Deugd alleen veredelt).

   

  Img0469.jpgImg0475.jpgImg0473.jpgImg0466.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Enkele foto's om de staat aan te tonen voor de aanvang van de werken. 

   

  100_7779.JPG

  100_7775.JPG

  100_7778.JPG

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Het verschil na de bewerkingen is duidelijk te merken

   

  100_7777.JPG

  100_7780.JPG

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   Oplage: deze restauratie is uitgevoerd op een 'collectors item' van een vriend.

    

 • Nieuws


  FA089-D.jpg

   

  e  'Nag Hammadi’ binding

   

   De enkel katern koptische binding of één katern binding verwijst meestal naar de ‘Nag Hammadi’ binding, genoemd naar de plaats waar in 1943 13 codices gevonden werden. De bekleding was limp leder (zeer flexibele bekleding van leder) verstevigd met recuperatie-papyrus vellen. Een flap als uitloper van de boekbekleding werd rond de voorsnede gelegd om het boek te sluiten.

   

  Img0412.jpgImg0413.jpgImg0415.jpg

   

   

   Deze replica uitgevoerd met hedendaags materiaal waaronder licht getint rundlederen bekleding met groen onlay lederen delen, één katern 18 vel, conquer papier 100 gr/m², , papyrusplatten geïmiteerd door grijsbord bekleed met sierpapier (herkomst Schleiper Gent), windelsluiting in groen tuigleder.

   

  Oplage: 1

   

  Img0432.jpg 

   

  Deze replica uitgevoerd met hedendaags materiaal waaronder donker rundlederen bekleding, één katern 18 vel, handgeschept katoen papier 140 gr/m², binnenplatten geïmiteerd door bruin – oranje nepal papier, windelsluiting in hetzelfde groen rundsleder.

   

  Oplage: 1

   

   

  zie ook http://illigatorlibrorum.skynetblogs.be/archive/2012/12/02/de-koptische-band.html

   

   

   

 • Nieuws

   


  FA089-D.jpg

   

  e niet - gekneepte Duitse binding.

   

  De onderstaande voorbeelden zijn handgebonden boeken waarvan het boekblok vrijwel onbeschadigd was. Het papier is van geen goede kwaliteit en door de tand des tijds aangetast. Daarom werd beslist deze emotioneel waardevolle boeken niet te knepen. 

   

  Img0450.jpgImg0455.jpg

  Img0458.jpgImg0476.jpg

   

  Ons Kookboek, een uitgave van de boerinnenbond werd voor het eerst uitgeven in 1927. De ingebonden versie maakt geen melding van een jaartal, enkel wordt vermeld onder het onderschrift 'uitgave van de boerinnenbond' - 315de duizendtal. Het boek bevat 308 pagina's. Het is vermoedelijk een uitgave van het jaar 1949.

  Het volledige boekblok met de originele kaft is verwerkt in een niet - gekneepte Duitse binding. De kaft bestaan uit geel - bruin leder met een titelschrift in gouddruk op donker bruin etiketten - leder.  De schutbladen zijn sierpapier van Italiaanse herkomst. De kapitaaltjes zijn handgenaaid met DMC borduurgaren in bijpassende kleuren. 

  Recent is de versie van 1927 samen met 'Ons oorlogskookboekje' opnieuw uitgebracht in een handig opbergdoosje - ISBN 9789491395055

  oplage: 1

   Img0479.jpg

   

   

    

  Img0459.jpg

   Img0460.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Ook hier is het volledige boekblok met de originele kaft verwerkt in een niet - gekneepte Duitse binding. De kaft bestaat uit met traditionele renaissance micro kristallijne was geboend kalfsleder voorzien van een titeltekst in blinddruk met een 17e eeuws lettertype (heden verkocht door PS Engraving England) en een geëmbosseerd kruis, gemaakt naar het originele titelblad.  De schutbladen conquer ivoor 100 gr/m², rood leeslint en opgeplakte kapitalen. 

  Het Nieuw Testament uit het Grieks vertaald door Th. Van Tichelen is een uitgave van 1926.  

   Oplage: 1 

   

  Img0461.jpgImg0462.jpg

  Img0463.jpg

   

  De dagelijkse methode "ASSiMiL" door A. Cherel ITALIAANS ZONDER MOEITE uitgave 1964  is herbonden - boekblok met originele kaft - in een rood natuurlinnen kaft met titelschild in etiketten - leder met gouddruk. Een niet - gekneepte Duitste binding, schutbladen: grijs wormpapier, rood leeslint en opgeplakte kapitalen. Voorsnedehoeken en platten afgerond.  Rechte rug. 

  Oplage: 1