Boeken

 • Gereedschap

   

  FA091-G.jpg

   

  ereedschap is onontbeerlijk en voor een kunstboekbinder vooral als deze alle disiplinie wil beoefenen in grote getalle aanwezen. Sommig gereedschap is moeilijk te verkrijgen, ander dan weer via  wat zoekwerk te koop op internet. Gelukkig zijn er via geschiedkundige  literatuur en hedendaagse literatuur veel bouwplannen of bouwtekeningen beschikbaar. Een handige klussers kan dus heel wat nabouwen en eventueel modificeren. In de loop van de geschiedenis zijn reeds vele boeken met gedetailleerde schetsen beschikbaar gekomen en ook hedendaagse literatuur beschrijf goedkope alternatieven zodat voor een handige klussen vele gereedschap zelf te maken valt en eventueel naar modernere noden kan worden gemodificeerd.

  Ieder boek is een unicum. De maker leg er zijn eigen artistiek kunnen in en het gereedschap hoort daarbij

   

  Sedert de 16 eeuw is de Franse werkwijze van boeken bouwen anders dan de Nederlands of Engels werkwijze. De Fransen waren toen al gespecialiseerd. De binder vergulde het werk meestal zelf niet maar liet dat door een vergulder doen. Idem Dito voor ht behandelen schalmen en pareren van leder. De Nederlands boekbinder deed alles dan weer zelf. Deze laatste catergorie heeft dan ook heel wat materiaal nodig om tot een fraai en verfijn boek te bekomen. De beroemde Amsterdamse Albert Magnus (1642-1689) ² gebruikte voor het versieren van boekbanden en ook voor het maken van goud-op-)snee bladgoud en boekbindgereedschap die uitvoering beschreven staat in het plaat II de boekbinder door Hendrik de haas 1806 ³

  Bibliografie
   
  1.        (1853-1930), J. W. (2007 - originally publised in 1890). The art of bookbinding - The Classic Victorian Handbook. Mineola, New York: Dover publications, inc.
  2.        Bailey, A. L. (1906). Library bookbinding. New York City: The N.W. Wilson Company.
  3.        Bansiter, M. (1975). The craft of bookbinding. Canada : Sterling Publishing Co,Inc.
  4.        Bennett, J. (2012). Hidden Treasures - The History and Technique of Fore - edge Painting. Dallas, TEXAS, US: Calliope Press.
  5.        Cambras, J. (2006). Het complete handboek boekbinden. Baarn, Nederland: cantecleer.
  6.        Cockerell, D. (2005 - orginally published 1901). Bookbinding - The Clasis Arts and Crafts Manual. Mineola, New York: Dover Publications, Inc.
  7.        Crane, W. (2000). Bookbinding for Amateurs - Old world methods in bookbinding. London: Drury Lane Bzaar Builduings.
  8.        Haas, H. D. (1984 (uitgave Jan Storm van Leeuwen)). De Boekbinder - volledige beschrijving van al het gene wat tot deze konst betrekking heeft. Utrecht: HES uitgevers.
  9.        Horne, H. P. (1915). The Binding of Books - An Essay in the History of Gold Tooled Bindings. London: Trübner & Co ltd.
  10.     Löbler, J. K. (1979). Het Boekbindboek (eerste druk ed.). Schoten, Belgie: Uitgeverij Westland NV.
  11.     M.Dudin. (1761). L'art du Relieure Doreur de Llivres. Paris: Saillant & Nyon.
  12.     Peter, G. (2006). Westerse boekbindtechnieken van de Middeleeuwen tot heden. Een handleiding voor het maken van boekmodellen (1 ed.). (D. Buitenkant, Red.) Amsterdam, Nederland.
  13.     W.B.Pearce. (1899 ?). Pratical Bookbinding. London: Percival Marshaal & Co.
  14.     http://www.pandsengraving.co.uk - tel 01273 424801 E-mail info@pandsengraving.co.uk - 38A Norway straat, Portslade, East Sussex, BN411AE

   

  Lees meer...

 • De Koptische Boekband

  de koptische band

   

  de koptische band 

   

  eze techniek is ontstaan in het vroeg christelijke Egypte, waar de inheemse christenen van Egypte de kopten werden genoemd, en kwam in voege in de 2de eeuw. De term Koptische binding wordt vandaag ook gebruikt voor de beschrijving van de moderne naaimethode in dezelfde stijl …… Het woord Kopt is een (Arabische) verbastering van het Griekse woord Egypte. De koptisch naaimethode werd gedurende eeuwen gebruikt in Oost - mediterrane landen, Oost - islamitische landen en Noord - Afrika (Ethiopisch/Koptisch binding).

  Het boekblok van de Koptische binding bestaat uit paryrus, perkament of velijn; uitzonderlijk zijn er versierde schutbladen. De methode van het naaien van boekbanden of de zogenaamde codex is de niet- ondersteunde linksteek (unsupported link sewing), ook wel de Koptische steek genoemd, afgesloten met een kettingsteek (Het naaien op koorden die met de platten verbonden zijn, is typisch Europees). In uitzonderlijke gevallen zijn de sneden gedecoreerd, de rug is bekleed met leder, perkament, velijn of doek. De platten zijn van papyrus die meegenaaid worden met lederen tongen aan de borden of met veters; soms werden de platten gemaakt van gelijmde lagen papyruskarton. De kapitaaltjes worden uitgebreid doorgenaaid op de platten. De bekleding was bruin, rood/bruin geit. De versiering bestond uit blinddruk, inkt, verf of geweven/doorboord lederwerk. Boeksluitingen waren lederen riemen gehecht op pinnen, tongen of windselbanden.

  Onderzoek levert ons de volgende indeling op:

  1.   De één katern Koptische binding

  2.   De (eerste) multi-katern Koptische binding

  3.   De laat multi-katern Koptische binding

  4.   De Ethiopische binding

  5.   De modern Koptische binding:

  -   1 naald binding (3 - tal steken)

  -   2 naald binding (5 - tal steken)  

   

    

   

   

   

   

  Lees meer...

 • Brocheren

   brocherenbrocheren

   

  rocheren is het inbinden van pagina’s in één of meerdere katernen met een zachte kaftHet is de meeste gebruikte moderne bindmethode. Onder brocheren verstaan we:

  - Het met garen naaien van cahiers en brochures die uit één katern vervaardigd zijn en die meestal een omslag van papier of licht karton hebben.

  - Het naaien van boekjes die uit meer dan één katern bestaan en die voorzien zijn van een omslag van papier of licht karton. De omslag wordt bij deze manier van binden uitsluitend met kleefstof aan de rug van het genaaide boekblok vastgezet. De omslag wordt bij dik papier of licht karton voorzien van twee rillijnen zodat de omslag goed kan scharnieren en bij het openen niet loskomt van de boekenrug. Bij de betere uitvoeringen van brocheren wordt de omslag voorzien van vier rillijnen.

   

  Lees meer...